Η καλή ζωή του καθενός, εξαρτάται από τις εμπειρίες, τις αξίες και τους στόχους του.
Τι λέμε καλή ζωή λοιπόν;
Ποια είναι η ζωή που είναι καλή;
Μια καλή ζωή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από το πως ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει και δίνει νόημα στις εμπειρίες της ζωής. Το μυαλό προσαρμόζεται συνεχώς στο περιβάλλον και την συνθήκη που ζούμε και προσαρμόζει και τη συμπεριφορά μας σ΄αυτό.
Ο εγκέφαλός μας λοιπόν, παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο στο να έχουμε μια καλή ζωή. Περιλαμβάνει την ικανότητά μας στο να αξιολογούμε διαφορετικά σενάρια, που μπορεί να συμβούν ή συμβαίνουν ήδη, με τελικό στόχο την εκπλήρωσή της επιτυχίας!
Αυτό ονομάζεται «νοητική προσομοίωση». Είναι δηλαδή η ικανότητα του εγκεφάλου μας να δημιουργεί μια νοητική εικόνα ενός επιθυμητού αποτελέσματος. Αυτή είναι η μέθοδος που καθοδηγεί τις ενέργειες προς την επίτευξη του στόχου μας, δηλαδή της ευτυχίας!
Σ΄ αυτές τις μεθόδους συγκαταλέγεται και η θετική σκέψη. Σκεφτόμενοι θετικά, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ουσίες όπως η ντοπαμίνη και σε σεροτονίνη, ορμόνες δηλαδή που προάγουν την ευτυχία.
Στη ουσία, όλη αυτή η πολύπλοκη διαδικασία, βασίζεται στην ικανότητα του εγκεφάλου μας, να εφεύρει, ακόμα και να δημιουργήσει μια «καλή ζωή».
Όπως έχει γράψει και ο αρχαίο Έλληνας φιλόσοφος Αυρήλιος: «Η ευτυχία της ζωής σας, εξαρτάται, από την ποιότητα των σκέψεών σας».
Ο ίδιος ο εγκέφαλός μας λοιπόν, είναι το μυστικό κλειδί για την καλή ζωή!
Ή ίδια η σκέψη μας. Η καλή μας διάθεση. Η ευγνωμοσύνη. Η θετική μας ματιά.
Ας αρχίσουμε από σήμερα. Ας προγραμματίσουμε το μυαλό μας στο καλό και στο ωραίο.
Σήμερα.
Για αύριο.
Τα συστατική της καλής ζωής κατά τους αρχαίους…
Αρετή – Να βασίζεται ο άνθρωπος σε μια ισχυρή αίσθηση της ηθικής και των αξιών.
Σοφία – Να έχει κατανοήσει τη ζωή και να παίρνει σωστές αποφάσεις.
Ομορφιά – Έχοντας αρμονία των αναλογιών σε όλα όσα τον περιβάλλουν, να προσφέρει ευχαρίστηση στις αισθήσεις του.
Γνώση – Να επιδιώκει την πνευματική του ανάπτυξη. Να έχει δεξιότητα στη σκέψη.